teaterkritik - kulturproduktion

Sommarteater vid datorn

onsdag 8 juli, 2020
blog/km-pelleas-0447.jpg

Vi är många scenkonstentusiaster från hela världen som denna vecka skulle ha flockats i franska Provence, närmare bestämt till Avignonfestivalen och till den internationella opera- och musikfestivalen i Aix-en-Provence.

Men covid-19 kom emellan, och kanske är det som den amerikanske regissören Peter Sellars sagt, att vi får se viruset som en gåva, en möjlighet att stanna upp och reflektera över det som är i obalans i vår värld och i våra egna liv. Opera, säger han, har den goda egenskapen att det tar oerhört lång tid att skapa en produktion – i gengäld går verken på djupet, bortom dagsaktuella kriser, krig och mänskliga konflikter. Genom musiken får vi djupare perspektiv på vår akuta situation.

Det blir alltså inte mycket scenkonst i det fria denna sommar. I gengäld inbjuder en rad europeiska institutioner till scenträffar på nätet, där inspelade föreställningar blandas med dagsfärska reflektioner över scenkonsten mellan ledande konstnärer.

Här kommer några tips om sevärda strömmade föreställningar och konstnärssamtal:

Avignonfestivalen

Avignon ersätter i år sin sommarfestival med en Semaine d’art 23-31/10. Men nu i juli visas flera toppföreställningar på kulturkanalen Arte. Ur utbudet rekommenderar jag särskilt varmt:

  • Inferno – Dantes poem i radikal scenversion av italienske Romeo Castellucci.
  • Medea – Euripides tragedi i en tidlös, drabbande tolkning med Isabelle Huppert i huvudrollen (läs min text om uppsättningen här).
  • Richard III – Shakespeares blodiga drama, där den besinningslöse Richard III spelas av tyske stjärnskådespelaren Lars Eidinger i en skarp iscensättning av Schaubühnechefen Thomas Ostermeier. Online från 11/7.

Avignonutbudet finns samlat här >>>

Festival lyrique d’Aix-en-Provence

Fram till den 15/7 erbjuder festivalen detta år La scène numérique, ett koncept som festivalchefen Pierre Audi vill vidareutveckla som ett komplement till livefestivalen. I likhet med andra scenkonstproducenter ser han onlineprogram som viktiga sätt att nå ut till stora publikgrupper, och som bra forum för samtal om scenkonst. Häng med till Aix-en-Provence här (varje programpunkt ligger kvar åtminstone hela juli på hemsidan):

Ur programmet:

  • Konstnärssamtal om operan Innocence. Kaija Saariaho tonsättare, Simon Stone regissör, Magdalena Kožená, mezzosopran och Pierre Audi, konstnärlig ledare för festivalen i Aix.
  • Pelléas et Mélisande, opera av Claude Debussy, efter Maeterlincks symbolistiska drama. Regi Katie Mitchell, dirigent Esa-Pekka Salonen. Psykoanalytisk, filmisk tolkning, med Barbara Hannigan som den drömmande Mélisande. Läs min text om uppsättningen här >>>
  • Konstnärssamtal med regissören Peter Sellars och författaren Sofi Oksanen. Vilka berättelser kan vi skapa för opera i dagens värld?
  • Pinocchio av Philippe Boesmans, regi Joël Pommerat. En nyskriven operaversion av Pommerats fabelaktiga pjäs om dockan Pinocchio som söker sin frihet.
  • Konstnärssamtal om artisters rörlighet i dagens avgränsade värld. Se närmare presentation här.
  • Don Giovanni, Mozarts mästerverk i nutida version av ryske regissören Dimitrij Tjerniakov (från 9/7).
  • Konstnärssamtal om årets upplaga av Aix-festivalen, med Pierre Audi, dirigenten Simon Rattle, cellisten Susanna Mälkki och dirigenten Thomas Hengelbrock (från 10/7).
  • The Rake’s Progress, av Igor Stravinskij, i sedvanligt innovativ regi av brittiske Simon McBurney (från 10/7).
  • Requiem, Mozarts gripande oratorium får en överväldigande iscensättning av Romeo Castellucci. Det är en minnesstund över mänsklighetens destruktiva väg genom historien, och samtidigt en hyllning till liv och pånyttfödelse (från 14/7).
  • Elektra, Richard Strauss explosiva opera, i pregnant, utsökt regi av framlidne Patrice Chéreau, dirigent Esa-Pekka Salonen (från 15/7).

Berlin Theatertreffen

Den tyskspråkiga teaterfesten utspelades i våras i en reducerad onlineupplaga. Fram till 30/7 ligger några av uppsättningarna fortfarande tillgängliga på nätet:

  • Hamlet, regi Johan Simons, från Schauspielhaus Bochum.
  • Ingmar Bergmans Persona, i regi av Anna Bergmann, i en samproduktion mellan Malmö stadsteater och Deutsches Theater i Berlin.
  • Tartuffe av Molière, regi Claudia Bauer, Theater Basel.

Föreställningarna hittar du här >>>

Mannheimer Sommer

Nationaltheater Mannheim brukar ha en sommarfestival, och den läggs i år på nätet. 9-19/7 kan man följa Mannheimer Sommer, med konstnärssamtal och bland annat följande intressanta uppsättningar:

  • 10/7 War Sum Up, operainstallation av danska performancelaboratoriet Hotel Pro Forma med Lettlands radiokör. Mangabilder, nutida konstmusik, pop och mode förenas med japanska nospelstexter om krig i ett avantgardistiskt, mångdimensionellt scenkonstverk. Läs mer om War Sum Up här >>>
  • 11/7 Enleveringen ur seraljen, Mozarts opera i regi av hyllade belgiske regissören Luk Perceval.
  • 14/7 Crash Park, ny uppsättning av den franske kultregissören och festivalfavoriten Philippe Quesne. Missa inte denna chans att ta del av Quesnes milt absurdistiska scenkonst som speglar vår skruvade värld.

Till sist: legendariska Théâtre du Soleil har efter världsturnéerna väldigt ofta skapat filmversioner av sina succéuppsättningar. Medan teatern nu håller stängt – och samtidigt repeterar in en ny produktion, i regi av Ariane Mnouchkine (81 år!) – har Soleil haft vänligheten att bjuda på dessa filmer online. Här finns fantastiska föreställningar att se, dessutom anpassade till filmmediet. Ta vara på denna möjlighet att få uppleva Théâtre du Soleils internationella ensembler i sprudlande, kollektivt framarbetade verk. De finns här >>>

Ystad 8 juli 2020

Theresa Benér

Foton:

  1. Pelléas et Mélisande, Festival lyrique d'Aix-en-Provence, Patrick Berger
  2. War Sum Up, Hotel Pro Forma, Gunars Janaitis
  3. Les Ephémères, Théâtre du Soleil, Martine Franck