FIND 2012 - Festival för ny internationell dramatik, Berlin: von Mayenburg, Ostermeier och Warlikowski
Thomas Ostermeier, konstnärlig ledare för den legendariska teatern Schaubühne i Berlin, har alltid hävdat att det mest utvecklande för scenkonsten är de internationella utbytena. Kort efter att Ostermeier blev chef 1999 etablerade han sålunda en internationell festival för ny dramatik, FIND. I 2012 års upplaga gästas Berlin av scenkonstnärer och dramatiker från bland annat Sverige, Island, Polen, Ryssland, Frankrike och Portugal. Här visas både drama, dansteater, performance och platsspecifika projekt.
Det är stora ämnen man kastas in i på årets festival. I Marius von Mayenburgs senaste pjäs Martyrer har en överhettad yngling förläst sig på Bibeln, och går brutalt till attack mot all rationell dialog i vårt toleranta samhälle.
Schaubühne ses av många som en av knutpunkterna i den europeiska teatern. Husets egen ensemble är en av de mest internationella: förra året spelade man 86 föreställningar utomlands, för totalt 65 000 åskådare.
Teaterchefen Thomas Ostermeier var själv i Moskva för att regissera Fröken Julie på Nationernas Teater. Pjäsen är bearbetad av den ryske dramatikern Michail Durnenkov. Uppsättningen kom nu till Berlin och salongen fylldes med ryssberlinare. Lite förstummade verkade de, efterhand som Julie och Jevgenij slogs med platåskor och konfettirör bland ostronskal och tomma vodkabuteljer. Frökens grönsiska var här en chihuahua, som bryskt slaktades i det designade hi tech-köket. Julie förlagd till Putins Ryssland konfronterar nyrika och uppkomlingar i ett samhälle där alla själviskt vill ta för sig. Alla förlorar därför att de är oförmögna att samverka konstruktivt. Ostermeier levererar en bister kritik mot ett system där folk är fast i hierarkier baserade på pengar, lögner och våld.
Husdramatikern på Schaubühne, Marius von Mayenburg, är känd för sina bitande samtidsskildringar. Hans nya pjäs, Martyrer (Märtyrer), tar upp hur kristen fundamentalism utmanar det moderna samhället. En tonårselev lusläser Bibeln och gör uppror mot den rationella, liberala vuxenvärlden. Mot honom ställer Mayenburg en kvinnlig biologilärare som får argumentera för vetenskap och förnuft. Pojken avfärdar henne som blasfemisk, judinna och mindervärdig kvinna, så det är upplagt för strid. Hon får inte självklart stöd från sina kollegor i denna tankeväckande pjäs.
Teaterns uppgift är ju att gestalta komplexa relationer och frågeställningar. För närvarande tror jag inte att någon gör det på ett mer djuplodande sätt än den polske regissören Krzysztof Warlikowski. Han skapar mosaiker av klassiska dramer och nyare texter, där nutida konflikter förankras i det kollektivt omedvetna. Afrikanska berättelser efter Shakespeare är Warlikowskis nya verk, en fem timmar lång föreställning där den svarte Othello, den judiske Shylock och den åldrande Kung Lear spelas av samme skådespelare och skildrar utanförskap i olika former. Nya texter av JM Coetzee och Wajdi Mouawad skapar en kontinuitet in i vår tid. Warlikowski penetrerar den europeiska kulturens djupt liggande föreställningar och fördomar om svarta, judar och åldringar. I ett poetiskt och surrealistiskt scenspråk öppnar han flera skikt av bilder, språk och ljud, där han låter människors olika erfarenheter och projekt brytas mot varandra. I Afrikanska berättelser… som spelas helt i nutida miljöer, får Shakespeare en inträngande aktualitet. Samtidigt utvecklar Warlikowski en scenkonst som oavbrutet öppnar perspektiv och mediterar över vad det är att vara människa.
Publicerad i OBS, Sveriges Radio P1, 13/3 2012
Läs mer om Thomas Ostermeier:
- Hamlet – regi Thomas Ostermeier, Kronborg slott, sommaren 2010 >>>
- Avignonfestivalen 2004 – Thomas Ostermeier konstnärlig ledare >>>
Läs mer om Krzysztof Warlikowski:
- Teaterhöst 2011 i Paris - från upplopp till scenpoesi. Castellucci, Pommerat, Warlikowski... >>>
- Krzysztof Warlikowskis kvinnoporträtt i Un Tramway, med Isabelle Huppert >>>
- The Rake's Progress i Andy Warhols kändisvärld – regi Krzysztof Warlikowski >>>
Läs mer om Marius von Mayenburg:
- Minne och identitet i fransk teater - Marius von Mayenburgs Der Stein och gruppen MxMs Reset >>>
- Marius von Mayenburg - Skimmer (Augenlicht), Malmö stadsteater >>>